Navigation

Meat with Onions and Tomatos


$25.95Shrimps with Tomatos and Avocados


$17.95Vanila Ice-Cream and Pancakes


$13.95


Powered by Blogger.

Blog Archive

Labels

About

Blog Archive

Al-Hidayah

Selamat Datang ke Blog Norish77
Rujuk http://produkprs.blogspot.com
Pada tahun 2009 Terima Anugerah Guru Bimbingan Cemerlang Daerah Hulu Langat

Blogger news


widgeo
Ribuan Buku berada disini
Klik Sini

Blogroll

Blogger templates

Wednesday, April 01, 2009

Buta matanya

Dalam surah Thaha ayat 124, Tuhan berfirman : ومن إعرض عن ذكرى فإن له معيشة ضنكا ونحشره يوم القيامة إعمى

Artinya : "Dan barangsiapa yang berpaling dari peringatanKu, (berpaling berzikir padaKu), maka sesungguhnya baginya, kesempitan dalam hidup, (didunia) dan Kami akan mengumpulnya (di akhirat kelak) dalam keadaan buta matanya.Bertanya mereka, Wahai Tuhanku, kenapa aku dibangkitkan dalam keadaan buta, padahal dulu di dunia, aku boleh melihat? Jawab Tuhan, demikianlah disebabkan engkau lupakan Daku di dunia, maka kini engkau dilupakan"

Syarahan dari ayat ini, kehidupan seseorang manusia yang jauh dari rel / landasan agama, akan menjadikan dirinya susah, wang banyak pun tak cukup, apalagi jikalau sedikit, jiwanya sering sempit. Itu lah balasan Tuhan, tujuannya, supaya bila hambanya berada didalam kesempitan, mereka memanggil tuhan dalam doa-doa.

Namun manusia sebenarnya mencari jalan lain untuk lari dari kesempitan hidup. Ada antara mereka mengambil narkoba (narkotik dan ubat-ubatan) sebagai jalan keluar. Padahal dia lupa, setelah dunia ini ada akhirat, dan disana lebih menderita, kerana bangkit dalam keadaan buta matanya. Jika didunia saja, kita susah berjalan andai mata kita di tutup, padahal kita tahu mana dapur dan tandas, bagaimanakah pula agaknya di akhirat jika mata kita buta?

Justeru, janganlah lari dari agama. Takut pada tuhan dekati, takut pada ular...lari.Belajar mendekati Tuhan. Tiada ruginya. Dia Tuhan kita. Dekatilah dengan jalan selalu menyebut namaNya. Perbaiki Ibadah, dan tambah amal.

2 comments:

DrDin said...

ustaz
penyembuhan dengan keimanan yang tinggi sangat penting...kalau sempat mereka ini buatlah kerja amal.
sembuh tanpa iman pun tak guna

Norish @ Afraima said...

itulah...manusia ni ada 3 yg kosong. otak , perut dan hati....perut terisi tapi hati kosong,lupa Allah...mana boleh sembuh total...50 50 je

Post a Comment