Navigation

Meat with Onions and Tomatos


$25.95Shrimps with Tomatos and Avocados


$17.95Vanila Ice-Cream and Pancakes


$13.95


Powered by Blogger.

Blog Archive

Labels

About

Blog Archive

Al-Hidayah

Selamat Datang ke Blog Norish77
Rujuk http://produkprs.blogspot.com
Pada tahun 2009 Terima Anugerah Guru Bimbingan Cemerlang Daerah Hulu Langat

Blogger news


widgeo
Ribuan Buku berada disini
Klik Sini

Blogroll

Blogger templates

Tuesday, August 04, 2009

Stanges Of Change

Stanges Of Change juga dikenali juga sebagai SOC, sebut saja SOC, kaunselor penagihan akan teringat akan beberapa soalan soal selidik yang disodorkan kepada para penagih untuk memulakan sesi kaunseling yang pertama.
Dalam kaunseling penagihan, selepas membina repo, kaunselor akan menggunakan "tools" untuk menentukan tahapan penagih dimana dia berada sekarang. Dari soal selidik yang dijalankan, kita akan menemui apakah sang penagih itu berada di tahap seperti dibawah, bertolak dari tahap tersebutlah, kaunselor akan mengatur strategi untuk menjalankan sesi. Adapun 4 tahapan tersebut ialah :
1. Precontemplation 2. Contemplation 3. Action dan 4. Maintenance
Soalan ini boleh diberikan secara langsung, ataupun kaunselor membaca soalan tersebut dan dijawab oleh penagih. Dalam hal ini, ada orang bertanya saya, boleh kah penagih ingin membohong katakan? Boleh....biarkan saja. Nanti kita akan jumpa konfrantasi di dalam sesi berikut. Sifat bohong ini membuktikan dan menjelaskan lagi kepada dirinya, siapa dia yang sebenar. 1. Precontemplation Tahap ini penagih tidak mahu berubah. Dia masih belum benar2 mahu berubah. Jika dia kata saya dah insaf dan mahu berubah, nampaknya dia berbohong dan masih lebh cenderung untuk meneruskan karya hinanya. 2. Contemplation Tahap kedua, dia sudah mempunyai keinginan untuk berubah. Kesedaran / keinsafan sudah mulai timbul. Dia sedar, dadah selama ini telah membuat dirinya haru-biru, kacau-bilau, tak tentu arah, tidak tahu dimana rumah, dimana keluarga, dimana ibu ayah, adik beradik malah dimana Tuhannya. Dia mengaku secara jujur, kerana dirinya lah, dan bukan kerana orang lain dia terjebak didalam kancah penagihan, kalau pun ada disebab kan oleh orang lain, itu hanya faktor sampingan sahaja. 3. Action dan Tahap ini, penagih sudah pun benar-2 ingin berubah, dan pulih, dan sedang dalam membina rancangan perubahan, atau lebih dikenali plan rancangan pemulihan klien. (RPK). Saya teringat Raja Petra Kamaruddin. 4. Maintenance Tahap terakhir dimana sang penagih sudahpun memulakan langkah awal pemulihan ke atas dirinya, namun dia perlu mencari solusi untuk menjaganya (kepulihan) sehingga akhir hayat untuk menjamin kepulihan yang kekal terhadap dirinya.
Anda ada ahli keluarga yang menjadi penagih? Mari kita uji mereka dengan soalan2 tadi. Huraian lanjut boleh didapati di laman web ini.