Navigation

Meat with Onions and Tomatos


$25.95



Shrimps with Tomatos and Avocados


$17.95



Vanila Ice-Cream and Pancakes


$13.95


Powered by Blogger.

Blog Archive

Labels

About

Blog Archive

Al-Hidayah

Selamat Datang ke Blog Norish77
Rujuk http://produkprs.blogspot.com
Pada tahun 2009 Terima Anugerah Guru Bimbingan Cemerlang Daerah Hulu Langat

Blogger news


widgeo
Ribuan Buku berada disini
Klik Sini

Blogroll

Blogger templates

Friday, October 29, 2010

Memahami Fungsi Print Screen

Kalau tak pernah guna, memang kita tak tahu apa fungsinya, nak-nak program adobe photoshop, terlalu banyak fungsi yang masih menjadi “rahsia”. Bila Kementerian Pelajaran Malaysia dibawah Unit Sekolah Harian (Kaunseling) meminta semua guru bimbingan dan kaunseling seluruh Malaysia menghantar data sesi tahunan dalam bentuk laporan L4, maka ramailah kawan-kawan yang tidak arif komputer teraba-raba. Dimana nak mula dan dimana nak masukkan data.
Saya nak sebut kisah beberapa orang sahabat yang menjadi mangsa keadaan, dengan tujuan supaya anda semua boleh faham fungsi yang satu ini, kisahnya terjadi apabila beliau memuat turun borang tersebut, didapatinya borang yang dikehendaki tidak ada, yang ada hanya sehelai manual dan sekeping nota dalam bentuk Microsoft word, apalagi menjadi geram lah dia. Disebabkan berkali-kali memuat turun tetapi benda yang sama berlaku. Sedangkan banyak perkara lagi yang nak dibuatnya.
Untung beliau tahu dimana bertanya, bukan hanya mendiamkan diri macam ais dalam peti sejuk. Pihak pengurusan minta beliau print screen, kemudian tunjukkan pada pengurus, supaya dapat tahu, dimana kedudukan sebenarnya L4 itu dalam komputer.
Maka dijawab oleh sahabat ini, saya sekarang ada di kedai mamak, mana lah ada print nak print benda ni semua. Haha, nak tergelak pun ada, lucu jawapan tadi, nak menangis pun macam ada. Rupanya ada lagi kawan-kawan seperjuangan yang tak tahu kat mana nak tekan print screen di keyboard.
Saudara, penting untuk diterjemahkan, Print ialah cetak, manakala Printer ialah alat pencetak. Screen pula ialah papar layar. Adapun print screen pula ialah cetak papan layar. Tetapi dalam hal ini, tak perlu print, cuma tunjukkan saja. Artikel selepas ini akan menjawab cara tunjuk tersebut.
Maksud, apabila minta di printscreen ialah, tunjukkan apa yang ada dilayar komputer anda sekarang, mungkin memang benar program ini (L4) ada atau tidak, nak cari dimana silapnya, hingga berkali-kali beliau men-download, tetapi al-hasilnya tetap sama. Tetap tidak jumpa dimana duduknya L4.
Sebenarnya printscreen ini duduknya di papan kekunci atau keyboard, sila lihat pada sebelah kanan, biasanya di atas nombor-nombor, Cuma tulisannya diringkaskan menjadi PrtSc.
Perhatikan gambar dibawah ini dalam bulatan berwarna merah. Cuba anda tekan, dan sila paste pada mana-mana tempat, samada dalam program PAINT atau Microsoft Word atau Power Point. Tengok hasilnya.
Banyak kegunaan fungsi ini, misalnya anda nak copy satu image, tetapi berkali-kali arahan keluar "tidak boleh klik kanan" atau anda dilarang menyalin, haha, apa nak buat, anda boleh guna fungsi ini, tekan punat PrtSc kemudian paste kan pada mana-mana tempat yang sesuai.Lihatlah hasilnya, berjaya kan anda menyalin image tadi, walaupun imej nya kecil, anda kini boleh memotong mana-mana bahagian yang dirasa tidak perlu, anda boleh minta bantuan program Adobe, atau Paint atau sekurang-kurangnya Microsoft Picture Manager untuk memotong bahagian yang tidak perlu. Lihat contoh bagaimana saya membuat potongan gambar di atas. Anda boleh guna Microsoft Picture Manager. Inilah hasil keseluruhan, apabila kita tekan butang PrtSc sebelum di CROP. Baiklah, kalau di desktop saya, disinilah duduknya L4. (Dalam bulatan merah) Saya besarkan sedikit
UNtuk paste dimana gambar ini, klik sini . UPDATE
Selamat mencuba, saya sendiri sebenarnya masih belum arif banyak perkara, terutamanya Adobe Photoshop CS2, apalagi CS3, apa yang saya tahu hanya menggunakan konsep cuba-cuba. Selain membaca Majalah PC. Okey...selamat mencuba.