Navigation

Meat with Onions and Tomatos


$25.95Shrimps with Tomatos and Avocados


$17.95Vanila Ice-Cream and Pancakes


$13.95


Powered by Blogger.

Blog Archive

Labels

About

Blog Archive

Al-Hidayah

Selamat Datang ke Blog Norish77
Rujuk http://produkprs.blogspot.com
Pada tahun 2009 Terima Anugerah Guru Bimbingan Cemerlang Daerah Hulu Langat

Blogger news


widgeo
Ribuan Buku berada disini
Klik Sini

Blogroll

Blogger templates

Saturday, May 14, 2011

Datang dan Pergi..itu lumrah

Hidup ini pasti ada penghujungnya. Bagaimana kita datang ke dunia, begitulah seharusnya kita pulang mengadapNya. Maksud saya, refer pada Hadis Nabi kita, "setiap anak Adam dilahirkan dalam keadaan putih bersih..."
Bagaimana rupa kita datang, begitulah seharusnya (bersih) kita pulang. Sebagaimana baju yang kita pakai akan busuk, lalu kita rendam, basuh dan gosok. Maka begitulah hati yang kita guna-pakai setiap detik, perlu kita cuci..
FirmanNya... "dan tiada berguna bagimu harta dan anak-anak (saat kau kembali nanti), kecuali (Man atallaha bi qalbin salim) barangsiapa menemui Allah Taala dalam keadaan hatinya salim...yakni selamat.
Hati yang SALIM, maknanya selamat dari dosa yang membawa azab di akhirat kelak. Hati yang sudah melalui proses pembersihan (Tazkiyatun nafs) sebelum maut datang menjemputnya.
Kata Ulama, setiap sesuatu itu ada alat pencucinya, dan pencuci bagi HATI ialah Zikrullah.Lalu...kerana kematian akan mendatangi setiap dari kita, yang paling AULA adalah menyiapkan diri untuk pulang.
Dan pulanglah....dalam keadaan orang sedang menyenangi kita. Bukan dalam keadaan orang tidak senang pada kita, lalu mereka bertepuk tangan atas pemergianmu..Oh sungguh malang.