Navigation

Meat with Onions and Tomatos


$25.95Shrimps with Tomatos and Avocados


$17.95Vanila Ice-Cream and Pancakes


$13.95


Powered by Blogger.

Blog Archive

Labels

About

Blog Archive

Al-Hidayah

Selamat Datang ke Blog Norish77
Rujuk http://produkprs.blogspot.com
Pada tahun 2009 Terima Anugerah Guru Bimbingan Cemerlang Daerah Hulu Langat

Blogger news


widgeo
Ribuan Buku berada disini
Klik Sini

Blogroll

Blogger templates

Wednesday, May 04, 2011

Hidup Hanya Sementara

Yup...kita Kembara Lagi. Untuk pertama kali saya berpeluang memberikan ceramah di Bandar Baru Bangi, tepatnya di Surau An-Nur (berhampiran rumah Dato Dr Harun Din). Tajuk ceramah Pencegahan Penyalahgunaan Dadah.
Manusia yang kehilangan arah tujuan hidupnya, akan terlonta-lonta di buai arus dunia, tidak menyedari masa terus berlalu dan akhirnya satu masa, kita akan pergi jua. Manusia yang ingat benar akan hal ini, akan terbentuklah satu lingkungan yang tebal diluar dirinya, sehingga yang fahsya dan mungkar tidak bisa menerobos masuk.
Justeru bentengilah diri dengan AGAMA, nanti didalamnya ada IMAN dan TAQWA. Indahnya hidup akan terasa, manisnya hidup beragama akan rasakan dan diresapi. Hanyut dalam lautan kasih dan rindu pada Tuhannya.
Fafirru IlalLah...kata tuhan dalam kitabNya, maka kembali lah kamu kepada Allah.
UPDATE
Selepas habis majlis ceramah dan solat Isya', seorang hamba mendekati saya, lalu bertanya, macam mana ya anjing yang digunakan oleh polis untuk menghidu dadah tu tidak sampai tahap ketagih? Mungkin boleh kajian, supaya anak muda ini tidak ketagih walaupun menjadikan dadah antara bahan ambilan mereka.
Saya tak tahu juga jawapan ini. Tapi semalam (Khamis) semasa saya berceramah di SK Bandar Rinching, (Drug ABuse Prevention), ada pameran dadah dari pegawai AADK Negeri, kesempatan makan bersama, saya bertanya akan soalan tadi.
ANJING PENCEN
Rupanya, anjing itu memang diberi makan dadah setiap hari, dan kerja dia pun hanya antara 4 hingga 6 tahun. Kemudian dia pun pencen.